image (17).webp

Heb je je ooit afgevraagd hoe snel je code gaat van "Ik heb een idee" naar "Boem, het is live"? Dat is waar Doorlooptijd voor wijzigingen om de hoek komt kijken – het is als de snelheidsmeter van je code. Wil je ontdekken of je codeaanpassingen zo snel gaan als de Flash, of ga je liever een rustig wandelingetje maken? In de wereld van coderen is het vinden van het juiste ritme essentieel!

DORA meetgegevens en doorlooptijd verandering

Doorlooptijd voor wijzigingen is één van de DORA-statistieken. Het meet de tijd die een codewijziging nodig heeft om van de eerste commit naar de implementatie en het draaien in een productieomgeving te gaan. Deze metriek kwantificeert in wezen de snelheid en efficiëntie van je ontwikkelpijplijn en biedt waardevolle inzichten in de effectiviteit van de workflows van je team.

De belangrijkste onderdelen van doorlooptijd voor wijzigingen zijn:

  • Commit-to-Deploy: Dit is de tijd die verstrijkt vanaf het moment dat een ontwikkelaar een codewijziging committeert aan het versiebeheersysteem tot het moment dat deze succesvol wordt uitgerold in een productieomgeving.
  • Review- en goedkeuringstijd: Doorlooptijd voor wijzigingen omvat de tijd die besteed wordt aan code review en het verkrijgen van noodzakelijke goedkeuringen voordat een wijziging wordt samengevoegd in de hoofdcodebase.
  • Bouw- en testtijd: Dit omvat de tijd die nodig is om de codewijziging te bouwen en te testen om ervoor te zorgen dat de wijziging voldoet aan de kwaliteitsnormen en geen regressies introduceert.
  • Uitroltijd: Dit is de tijd die nodig is om de codewijziging in de productieomgeving te implementeren, zodat deze beschikbaar is voor eindgebruikers."Review en goedkeuringstijd**: Doorlooptijd voor wijzigingen omvat de tijd die besteed wordt aan code review en het verkrijgen van noodzakelijke goedkeuringen voordat een wijziging wordt samengevoegd in de hoofdcodebase.
  • Bouw- en testtijd: Dit omvat de tijd die nodig is om de codewijziging te bouwen en te testen om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de kwaliteitsnormen en geen regressies introduceert.
  • Uitroltijd: Dit is de tijd die nodig is om de codewijziging in de productieomgeving te implementeren, zodat deze beschikbaar is voor eindgebruikers.
4c1f5ea9-347f-43c1-b045-e328c8410c17.webp

Wat zegt de doorlooptijd voor wijzigingen over de prestaties van je team?

Efficiëntie van ontwikkelingsprocessen

Korte doorlooptijden: Teams met korte doorlooptijden tonen een hoge efficiëntie in hun ontwikkelprocessen. Als bijvoorbeeld een codewijziging binnen enkele uren naadloos van ontwikkeling naar implementatie gaat, duidt dit op een geoptimaliseerde pijplijn.

Mogelijke knelpunten: Daarentegen kunnen langere doorlooptijden wijzen op knelpunten in verschillende stadia van de ontwikkelingslevenscyclus. Een vertraging in code review of testen kan bijvoorbeeld de doorlooptijd verlengen en gebieden markeren die aandacht en verbetering behoeven.

Wendbaarheid en reactievermogen

Korte doorlooptijden: Een korte doorlooptijd voor wijzigingen weerspiegelt de flexibiliteit van het team en het vermogen om in te spelen op veranderende eisen. Stel dat een team in staat is om door gebruikers gevraagde functies te implementeren binnen een kort tijdsbestek. In dat geval suggereert het aanpassingsvermogen en de capaciteit om snel aan de vraag van de markt te voldoen.

Lange doorlooptijden: Lange doorlooptijden kunnen het vermogen van een team om snel te reageren belemmeren. Als bijvoorbeeld een concurrent een nieuwe functie introduceert, kan een team met lange doorlooptijden moeite hebben om het tempo bij te houden, wat zijn concurrentievermogen op de markt kan aantasten.

Knelpunten identificeren

Knelpunten bij code-review: Als doorlooptijden voornamelijk langer worden door langdurige code-reviewprocessen, moet het team wellicht zijn reviewmechanismen evalueren en optimaliseren. Dit kan het implementeren van tools voor geautomatiseerde code review omvatten of het vaststellen van duidelijkere richtlijnen voor efficiëntere reviews.

Uitdagingen op het gebied van testen en implementeren: Als de test- of implementatietijden aanzienlijk bijdragen aan de doorlooptijd, is het wellicht noodzakelijk om te investeren in geautomatiseerde testprocedures of het verfijnen van implementatiescripts voor snellere en betrouwbaardere releases.

Kansen voor continue verbetering

Reductiedoelen bepalen: Door doorlooptijden regelmatig te monitoren, kunnen teams doelen stellen om de doorlooptijden te verkorten. Als bijvoorbeeld de gemiddelde doorlooptijd voor wijzigingen momenteel twee dagen is, kan het team streven naar een vermindering van deze doorlooptijd tot één dag in de komende sprints.

Integratieve procesverfijning: Teams kunnen inzichten in doorlooptijden gebruiken om hun processen iteratief te verfijnen. Als uit een retrospectieve analyse blijkt dat de doorlooptijden zijn toegenomen na een bepaalde procesverandering, kan het team de verandering terugdraaien of aanpassen en de impact observeren.

Conclusie

De doorlooptijd voor wijzigingen-metriek is een veelzijdig hulpmiddel voor teams om hun ontwikkelpraktijken te beoordelen en te verbeteren. Met behulp van DORA-metrics kunnen teams verbeterpunten identificeren, een cultuur van samenwerking en voortdurende verbetering bevorderen en uiteindelijk efficiëntere software van hogere kwaliteit leveren.

Voor teams die de kracht van DORA-metrics willen benutten, staat ons geweldige platform, Agile Analytics, klaar om te helpen! Deze app ontsluit een schat aan inzichten en biedt een eenvoudig in te stellen en gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor het meten van productiviteit en het optimaliseren van ontwikkelprocessen.

a771eebe-a478-471d-be80-957963a49282.webp

Nieuwsgierig naar de transformerende impact? Maak gebruik van onze gratis proefversie van 60 dagen of plan een demo met ons getalenteerde team van Agile Coaches. Ervaar zelf hoe Agile Analytics uw team naar meer efficiëntie en succes kan leiden.

footer background image

We’re confident we can supercharge your software operation.